Tips voor gezonder haar!

Mooi haar is het resultaat van een gezonde leefstijl. Een belangrijke voorwaarde voor gezond haar is een gezonde huid, omdat het haar vanuit de huid wordt gevoed. Kijken we naar de huid dan zijn bepaalde vetten erg belangrijk. Maar ook eiwitten, vitamines en mineralen.

Een aantal belangrijke voedingsstoffen voor het haar:

Langzame groei van het haar: een tekort aan B-vitamines in het bijzonder biotine. Biotine tref je in een redelijke hoeveelheid aan in eierdooiers. Daarnaast tref je het ook aan in havermout, zilvervliesrijst, amandelen en walnoten.

Droog haar: een tekort aan het mineraal zink

Zink zorgt er voor dat de haarfollikels voldoende voedingstoffen krijgen. Zink zit in: pompoenpitten (!), eierdooiers, rood vlees en garnalen. Een zinktekort herken je ook aan de witte vlekjes op de nagels, even checken dus:)

Droog en broos haar: tekort aan essentiële vetzuren

Denk hierbij een omega 3 vetzuren in vette vis of sommige noten (walnoten) en zaden (chiazaden of lijnzaad) Maar ook bijvoorbeeld omega 9 vetzuren in olijfolie.

Vitamine C : waar is deze wondervitamine niet goed voor?

Vitamine C is van belang voor de productie van collageen. Daarnaast is het een krachtig antioxidant dat tevens de veroudering van haarfollikels vertraagt.

Wat zijn een aantal haarmaskers die het haar een oppepper geven?

  • Ei-masker: Je hebt je haar een tijdje verwaarloosd, denk aan veel föhnen, agressieve haarverf enz. Oplossing: Ei masker: Kluts 1-2 eieren en verdeel dit over het haar en laat het 20 minuten zitten.
  • Honing- olijfolie masker Neem drie eetlepels van de zuiverste honing die je hebt. Meng dit samen met een eetlepel olijfolie en smeer het in je haar en laat het ook nu 20 minuten zitten.
  • Olijfolie-avocado masker. Heb je last van droog haar en kan je hoofdhuid wel wat voedingsstoffen gebruiken? Pureer dan een halve avocado en doe hier wederom een eetlepel olijfolie bij. Smeer ook dit in je haar en laat het vervolgens 20 minuten zitten en spoel het daarna uit met lauw water.
Posted in weetjes and tagged , , .